Arabica nebo Robusta

Když mluvíme o kávě, lidé se obvykle odvolávají na plody jednoho konkrétního druhu kávovníku: Coffea Arabica .

Arabica je zdaleka nejpoužívanějším druhem při výrobě kávy každý rok a roste v desítkách zemí mezi obratníkem Kozoroha a obratníkem Raka. Není to však jediný druh kávy na světě. Ve skutečnosti bylo dosud identifikováno více než 120 různých druhů, ale pouze jeden z nich mimo Arabicu se pěstuje v průmyslovém množství - to je Coffea canephora, rostlina, kterou běžně nazýváme Robusta.

Káva Robusta je ve skutečnosti něco jako značka daná druhu, zvolená tak, aby zdůraznila její přednosti. Tento druh byl objeven v belgickém Kongu (nyní Zair) v 19. století a jeho obchodní potenciál byl již v té době velmi oceňován. Dokázal růst a přinášet ovoce při vyšších teplotách, v mnohem nižších nadmořských výškách, než známé kávovníky Arabica a byl odolnější vůči chorobám. Tyto výhody stále přispívají k mnohem levnějším výrobním nákladům Robusty . Většina milovníků kávy však říká, že tato bohužel nechutná tak dobře jako Arabica, protože má mnohem méně propracované chuťové tóny.

Někteří však tvrdí, že opravdu dobře připravená káva Robusta může chutnat lépe než špatná káva Arabica. Je to samozřejmě pravda, ale je opravdu těžké přesvědčit skutečného milovníka kávy, který pije dobrou kávu Arabica, že Robusta může chutnat lépe. V zásadě je těžké přiřadit kávě konkrétní příchutě. Lze však říci, že Robusta má obvykle velmi malou kyselost, ale bude mít těžší tělo a bude výraznější. Samozřejmě existují Robusty různých kvalit. Kvalitnější Robusty jsou po mnoho let nedílnou součástí italské kultury espressa. V současné době však většina Robusty pěstované po celém světě směřuje do velkých výrobních závodů, kde se vyrábí instantní káva.

V odvětví instantní kávy je cena mnohem důležitější než sofistikovaná chuť a vnímání kávy jako „instantní“ produktu se promítá do skutečnosti, že Robusta ročně představuje přibližně 40% světové produkce kávy.

Toto procento se mění v omezené míře, což je způsobeno kolísáním hodnoty a cen. Zvýšení globální ceny kávy často způsobuje zvýšení produkce Robusty, díky čemuž velké mezinárodní koncerny s kávou získávají levnější alternativu k Arabice.


Arabica nebo Robusta_3-min

Kavová genetika

Kávový průmysl zacházel s Robustou jako s ošklivější sestrou kávy Arabica, dokud nedošlo k poměrně zajímavému genetickému objevu. Když vědci začali sekvenovat geny, bylo jasné, že oba druhy nejsou bratranci ani sourozenci. Místo toho se zdá, že Robusta je ve skutečnosti rodičem Arabiky. S největší pravděpodobností někde v jižním Súdánu se Robusta křížila s dalším druhem zvaným Coffea euginoides, a tak se narodila Arabica. Tento nový druh se rozšířil a začal růst v Etiopii, která byla dlouho považována za rodiště kávy.

V současné době je identifikováno 129 druhů kávovníků, zejména díky práci Kew Gardens v Londýně. Většina z nich vypadá úplně jinak než rostliny a zrna, která známe. Mnoho z těchto druhů pochází z Madagaskaru, jiné rostou v částech jižní Asie a dokonce i v Austrálii. Žádný z těchto druhů není v současné době komerčně zajímavý, ale vědci o ně stále více začínají projevovat větší zájem kvůli obavám, kterým čelí kávový průmysl ohledně nedostatku genetické rozmanitosti v současné době pěstovaných rostlin.

Způsob, jakým se káva rozšířila po celém světě, nazýváme globální plodina se společnými předky. Genetická rozmanitost kávovníků je nízká, čímž je celosvětová produkce kávy vystavena velkému riziku. Nemoc nebo parazit, který by napadl jednu rostlinu, by mohl velmi pravděpodobně ovlivnit všechny kávovníky. Kávový průmysl se mohl setkat s tím, co se stalo ve vinařském průmyslu v 60. a 70. letech 18. století; Phylloxerové mšice zpustošily obrovské rozlohy vinic po celé Evropě.

Arabica nebo Robusta_2-min