Jaké jsou druhy kávy?

Máte rádi chuť a aroma vaší oblíbené kávy? Poznáváte jeho nové odrůdy pocházející z celého světa? Pokud ano, určitě si zamilujete náš nejnovější článek, díky kterému poznáte druhy tohoto nádherného nápoje.

Káva patří do Rubiaceae , jedné z největších botanických čeledí v rostlinné říši. Skládá se z asi 500 rodů a více než 6500 druhů rostlin, včetně stromů, keřů a bylin. Všichni rostou primárně v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Z ekonomického hlediska je káva nebo Coffea nejdůležitějším členem rodiny Rubiaceae .

Rod Coffea se skládá z asi 25 hlavních druhů. Jsou to hlavně dřeviny a vždyzelené rostliny, které se liší velikostí. Semena kávy mohou pocházet z malých keřů a stromů vysokých přes 10 metrů. Jednotlivé druhy se také liší barvou listů (od nažloutlé až tmavě zelené, s hnědými nebo fialovými akcenty), velikostí a tvarem.

Rostliny rodu Coffea produkují bílé květy a červené plody zvané třešně. Každý z nich obsahuje dvě semena, tj. fazole, ze kterých po vhodné úpravě vaříme kávu.

Jak již bylo zmíněno dříve, existuje asi 25 hlavních druhů rostlin Coffea , z nichž dva jsou nejoblíbenější: Coffea arabica (Arabica) a Coffea canephora (Robusta). Zajímavé je, že káva se vyrábí také ze dvou dalších druhů, Coffea liberica (Liberica) a Coffea dewevrei (Excelsa), ale v mnohem menším měřítku.

Arabica představuje více než 60% světové produkce kávy v komerčním měřítku po celém světě. Jedná se o základní typ kávy pěstované v Jižní a Střední Americe a ve střední a východní Africe, stejně jako v dalších oblastech, kde převládají podmínky.

Arabica roste nejlépe ve stínu, ve vyšších nadmořských výškách mezi 1 000 a 2 000 metrů nad mořem. Stromy arabiky mají rádi oblasti, kde roční srážky dosahují průměrně 1 500–2 000 milimetrů a teploty se pohybují mezi 15–24 ° C. I když stromy snášejí nižší teploty, nemohou snést mráz.

Robusta představuje téměř 40% komerční produkce kávy, což je téměř veškerá produkce nearabických zrn. Robusta se pěstuje především v jihovýchodní Asii a západní Africe. Předním světovým výrobcem Robusty je Vietnam, který v tomto ohledu nedávno předběhl Brazílii.

Robusta má ráda mírně odlišné klimatické podmínky než Arabica. Nejprve Robusta roste v nižších nadmořských výškách od 0 do 700 m nm. Preferuje vyšší teploty (24–30 ° C) a srážky až 2000–3000 milimetrů.

Fazole Robusta mají hořčí chuť než fazole Arabica a obsahují také asi o 40-50% více kofeinu. Robusta je navíc odolnější vůči povětrnostním podmínkám a chorobám, které napadají kávovníky. Keře Robusta navíc poskytují více semen než stromy arabiky.