Kofein a jeho účinky

Kofein. Téměř synonymem pro kávu. Kolem ní vzniklo mnoho mýtů. Co to je a jak to ovlivňuje lidi? Která káva obsahuje nejvíce? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o kofeinu, ale bojíte se zeptat. 

Poprvé ho izoloval německý chemik Friedlieb Fredinand Runge v roce 1820. Kofein je jedním z nejpopulárnějších léků, které stimulují centrální nervový systém. U mnoha lidí je pití kávy spojeno s touto vlastností, ale je třeba zmínit, že je spojeno s nízkým rizikem poškození zdraví (ve srovnání s jinými látkami působícími na centrální nervový systém, např. Nikotin, alkohol nebo drogy). Vědecké studie ukázaly, že pravidelní konzumenti kávy nemusí postupně zvyšovat dávky kofeinu. Mnoho lidí si na to může zvyknout a „kávový kop“ pociťují mnohem méně, ale extrémně vzácnou situací je potřeba vypít několik káv jednu po druhé, aby pocítili požadovaný stav (na rozdíl od drog nebo alkoholu). Souvisí to s tím, že káva vypitá v rozumném množství nezpůsobuje uvolňování dopaminu do mozku. 

Kofein se začne tělem štěpit asi 15 minut po užití a proces trvá asi hodinu. Jeho distribuce také závisí na rychlosti metabolických změn, u každého člověka odlišná. Mléko způsobuje mnohem pomalejší rozklad kofeinu. Pokud pijete cappuccino nebo latte, jeho rozpad může trvat až 4 hodiny. 

Kofein a jeho účinky_2-min

Téměř všechny respektované vědecké studie dokazují, že kofein konzumovaný v rozumném množství (od 3 do 5 šálků kávy denně) neškodí, ale naopak - blahodárně působí na člověka a stimuluje tělo bezpečným a kontrolovaným způsobem. Způsobuje lepší prokrvení mozku a tím zlepšuje koncentraci a vnímavost. Pozitivně také ovlivňuje schopnost přijímat znalosti a pamatovat si, protože jemně zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi, což (v důsledku různých biochemických procesů) vede ke zvýšení rychlosti vylučování vysílače zlepšujícího paměť, zvaného acetylcholin. Kromě toho kofein zvyšuje účinnost srdečního systému, zrychluje metabolismus (pokud někdo ztrácí, vždy se doporučuje černá káva), zlepšuje náladu, zmírňuje bolesti hlavy (kofein je složkou mnoha léků proti bolesti). Stručně řečeno: dělá hodně dobrého! Za zmínku stojí také to, že těhotné a kojící ženy se nemusí úplně vzdát kávy. Výzkumy ukazují, že denní spotřeba až 300 mg kofeinu (což odpovídá 2–3 šálkům kávy) nemá vliv na vývoj plodu a během krmení nepřechází do mléka. 

Káva je potravinářským produktem s největším obsahem kofeinu. Kofein je v kávě samozřejmě nerovnoměrný, takže jeho množství se může pohybovat od 30 do 180 mg v závislosti na druhu kávy a způsobu vaření. Extrakce kofeinu je zvýšena vysokou teplotou a dobou vaření a také tloušťkou mletých zrn. Nejvíce kofeinu obsahuje turecká káva (ve speciální nádobě, tzv. „Džezva“). Káva je mletá velmi jemně a je vařená. To vše znamená, že kofein má ideální podmínky pro to, aby ho z mletých zrn dostal hodně. Na druhou stranu, klasické espresso toho tolik nemá, protože jeho vaření trvá asi 25 sekund a úplná extrakce kofeinu trvá alespoň minutu. Espresso je velmi intenzivní, protože v důsledku tlaku se z mletých kávových zrn uvolňují všechny aromatické a chuťové sloučeniny, které musí být obsaženy v malém množství infuze (standard: 25-30 ml). Stojí za to rozlišovat mezi espressem z poloautomatického espressa a espressem z automatického stroje. Extrakce kávy u druhé kávy trvá méně (asi 10 sekund), což má za následek nižší obsah kofeinu. Jeho podstatně větší množství bude v kávě z kávovaru s filtrem, 

Stejně jako u jiných produktů obsahujících kofein mají energetické nápoje relativně vysoké množství (250 ml plechovka je asi 80 mg kofeinu). Šálek černého čaje obsahuje asi 3x méně kofeinu než šálek kávy.