Metoda Bellussera

Starodávná metoda Bellussera je založená na rentgenovém systému, obvykle běžném v regionu Veneto. Systém byl vynalezen na konci 19. století bratry Bellussi z Tezze di Piave při pokusu porazit plíseň. Bellussera se skládá ze struktury, ve které jsou čtyři metry vysoké sloupy spojeny železnými kabely uspořádanými v paprscích. Každý sloup podporuje čtyři keře vinné révy umístěné ve vzdálenosti 2,50 m od sebe. Z každé vinné révy vznikly trvalé tažně, které rostou nakloněné nahoru a diagonálně do pruhu, tvoří systém paprsků.

V San Polo di Piave, v provincii Treviso, jsou ti, kteří zachovávají historickou formu chovu pro italské vinařství i mimo něj. Save the Bellussera, metoda tréninku révy založená na paprskovém systému vyvinutém bratry Bellussi k boji proti plísni na konci 800, je ve skutečnosti závazkem společnosti Ca 'di Rajo, vedené rodinou Cecchetto

Touha nevytrhávat vinnou révu starší 70 let, navzdory nemožnosti mechanizace prořezávání a sklizně, je prováděna houževnatě Simone, Alessio a Fabio Cecchetto, vnoučata zakladatele Marino Cecchetto a odhodláni bojovat stejnou bitvu jako jejich dědeček při obraně metody chovu typické pro tuto oblast oživení, která se vine podél země řeky Piave. Zachování 15 hektarů Bellussera, formy rostliny, které hrozí vyhynutí, není snadné. Vinařství v této vinici lze provádět pouze ručně: sklizeň probíhá téměř 3 metry od země, pod vinnou révou uspořádanou v radiálním vzoru a totéž platí pro prořezávání.

Na 15 hektarech Bellussera Ca' di Rajo pěstuje odrůdy Raboso, Glera, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon, Verduzzo, Merlot. K nim se přidává Manzoni Rosa, nyní vzácný autochtonní, ze kterého vinařství San Polo di Piave vyrábí šumivé víno Extra Dry Millesimat. Pokud Bellussere představuje tradici se starými kořeny, stejný Manzoni Rosa podepsaný Ca 'di Rajo ztělesňuje kus vinařské historie: tato odrůda se ve skutečnosti zrodila díky experimentům prof. Manzoniho, genetika, který se pokusil o genetické zlepšení révy proti ničivým epidemiím, které zasáhly vinice v posledních letech 800.

ca-di-rajo_tasting-2

ca-di-rajo-viticultura-bellussera

Ca-di-Rajo-Manzoni-Rosa-Bianco-2-etichette-da-provare-1024x768