Od surovin až po balení

Produkovat kvalitní směsi, které lze ocenit v kavárnách Dersut, znamená velmi pečlivě se zaměřit na každý krok. 

Prvotřídní výběr probíhá v místě původu: poté, co jsou kávové třešně sklizeny a jsou odstraněna veškerá cizí tělesa, jako jsou listy, kamínky a shluky zeminy, jsou kávová zrna extrahována z kávových třešní a dužina je oddělena od pergamenového membránového obalu. 

Existují dva typy extrakčních metod: „přírodní káva“, pokud je použita suchá metoda, a „praná káva“, pokud je použita vlhká metoda.  

dersut_botego_1

Zelená káva, získaná po důkladném vyčištění a selekci, se vyváží do celého světa.

Aby se káva dostala do Conegliana, kde bude probíhat celý proces výroby kávy, podstoupí dlouhou cestu, obvykle dorazí v 600 kg polypropylenových pytlích, obecně známých jako „big bagy“. Surová káva může být také zasílána volně ložená v kontejnerech, stejně jako v tradičních jutových nebo sisalových pytlích. 

dersut_botego_2

Zelená kávová zrna podrobená procesu vaření/sušení procházejí chemickými a fyzikálními přeměnami, které zlepšují jejich senzorické vlastnosti. Dersut zavedl samostatný systém pražení pro každý jednotlivý původ. Každá várka kávy vyžaduje různé teploty a časy pražení, aby bylo pokaždé dosaženo nejlepších výsledků.

Pražením, které probíhá při teplotě mezi 190° a 230°C, se zelená kávová zrna promění ve světlejší, hnědá, parfémovaná zrna. V této fázi dochází ke karamelizaci cukrů, karbonizaci celulózy a tvorbě těkavých směsí, které vytvářejí pražené aroma.

dersut_botego_3

Jakmile je dosaženo požadované úrovně pražení, káva je ochlazena vzduchem, aby si zachovala své aroma a senzorické vlastnosti, a poté je nasávána přes vzduchem poháněný odkameňovač, aby se odstranila všechna cizí tělesa, která jsou těžší než káva. 

Jednotlivé druhy surové kávy jsou uloženy v oddělených oddílech, aby chránily různé tělo a aromatické tóny. Teprve později se míchají ve speciálním mixéru s rotujícím vnitřním bubnem v různých množstvích a typech, aby se vytvořily různé směsi. Každá z nich je firemním pokladem, protože dokáže dosáhnout harmonické rovnováhy mezi všemi složkami a umocnit charakteristické tóny.

dersut_botego_4

Každá směs je uložena v samostatném sile a před odesláním do pytlů nebo průtokového balení putuje chráněnou cestou, aby byla zachována její kvalita. Tato cesta zahrnuje průchod utěsněnou trubicí bez světla v prostředí s kontrolovaným klimatem, vlhkostí a teplotou.

dersut_botego_5