Typy pražení kávy

Následující označení je obvyklé pro různé stupně pražení:

  • světlé pražení: bledé nebo skořicové pražení
  • střední pražení: americké pražení, snídaňové pražení
  • silné pražení: světlé francouzské pražení, vídeňské pražení
  • dvojité pražení: kontinentální pražení, francouzské pražení
  • italské pražení: pražení pro espreso

Prazeni-schema_2-min

 

Bezprostředně po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech převážně vzduchem, ale také postřikováním vodou, aby se zabránilo pokračování pražicího procesu. Čím rychleji se upražená zrna zchladí, tím lépe.

Jedinou všeobecně platnou terminologií mezi pražiči kávy jsou výrazy slabý, střední a silný, nebo také světlý, střední nebo tmavý, a i tím myslí každý něco jiného.

Nelze nic namítat proti míchání světle a tmavě pražené kávy. Měli byste si však uvědomit, že určitý stupeň pražení není pro některé odrůdy kávy vhodný a že jistým druhům kávy by se měla dávat přednost v určitou denní či noční dobu.

Bylo by marnotratností nadměrně upražit keňskou kávu, protože tím by ztratila originalitu svého charakteru. Stejně tak by bylo škoda Yauco Selecto nebo Kona smíchat s kávou tmavě upraženou, protože by na to doplatilo jejich klasické aroma.

Jiné kvalitní kávy naproti tomu silným pražením získávají a dostávají jím novou, zajímavou příchuť. Například mexická káva chutná vzrušivě sladce, když je silně upražena.

Některé odrůdy kávy, například guatemalská Antigua, si zachovávají navzdory silnému pražení svou jemnou kyselost a ovocné aroma.

S jinými druhy kávy se zachází obtížněji. Káva ze Sumatry je například plné chuti, má však velice málo kyselin. Při silném pražení se kyselost ztratí, zatímco vůně zeslábne. Jako základní poznatek přesto platí: Čím tmavší je pražení, tím nižší je konečná kvalita, a čím silněji se káva praží, tím více ztrácí vlastní charakter. 

First & Second Crack

Pod anglickými názvy First Crack a Second Crack se ukrývá tzv. praskání kávových zrn. K tomu dochází během pražení po dosažení určité teploty a doprovází je charakteristický zvuk.

  • First Crack – nastává při pražení kávy v teplotním rozmezí 190 až 200 °C. V tomto okamžiku dojde ke zvětšení objemu kávového zrna, které způsobuje rozpínající se vodní pára.
  • Second Crack – jedná se o druhou fázi praskání kávových zrn, pro kterou je zapotřebí teplota okolo 214 °C. Zrna opět zvětší svůj objem a zvyšuje se jejich hořkost.