Typickým drinkem pro sváteční snídaně nebo brunche je Mimosa. Tento koktejl připravujeme do sklenice typu flétna. Než se pustíte do přípravy snad nejjednoduššího koktejlu na světě, tak si přečtěte něco o jeho historii.
V roce 1921 byl v Buck’s Clubu v Londýně poprvé namíchán koktejl Buck’s Fizz, což byl nápoj obsahující šampaňské a pomerančový džus stejně jako Mimosa, jen toho šampaňského tam bylo více. O čtyři roky později dostává host v pařížském hotelu Ritz první Mimosu. Podávala se zde na snídani jako vyprošťovák a rázem se stala oblíbeným koktejlem i při jiných příležitostech. Velkým milovníkem Mimosy byl režisér Alfréd Hitchcock a měl nemalý podíl na její propagaci.
Na jednu Mimosu si připravte 75 ml šampaňského nebo sektu nebo Prosecca a 75 ml pomerančového freshe.
Do sklenice nalijeme nejprve šampaňské či sekt. Sklenici držte mírně nakloněnou a bublinky lijte po skle. Dolijte dobře vychlazeným čerstvým freshem bez kousků dužiny.
Pokud vyměníte pomerančový fresh za broskvové pyré nebo džus, rázem máte drink jménem Bellini (poměr sektu a džusu je 2:1). Pokud použijete grepový fresh, je to Megnosa a s brusinkovým džusem umícháte koktejl Poinsettia.