Slovník pojmů

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Alkohol

Alkohol z arabského „al kehal“ se dá přibližně vyložit jako: jemný, řídký, nestálý, nejušlechtilejší či nejjemnější. První písemně zaznamenaná destilace na světě byla provedena arabským učencem Ibn Sahrím v roce 986. Alkohol ve víně se dle normy…

Alto Adige

Trentino - Alto Adige je nejsevernější regionem Itálie. Je obklopen z jedné strany Dolomity a z druhé Rétskými Alpami. Region leží přímo na hranicích Itálie a Rakouska.  Je to region, kde 85% plochy je hornatý a zbylých 15% mohou být…

Anonymní degustace

Degustace vín, při které není identita vín degustátorovi známá do té doby, než o víně učiní příslušné poznámky a udělí mu ohodnocení. Všechny soutěžní degustace jsou anonymní.

AOC

Francouzsky Appelation d´Origine Controlée. Je nejvyšším stupněm ve francouzském systému kvality vín, i když v praxi zahrnuje cokoli od největších francouzských vín po ta nejhorší. Takže je mnohdy výhodnější zaplatit vyšší cenu za…

Apelace

Doslova jméno, které obvykle odkazuje na oficiální určení vína, založené na geografickém základě.

Aperitiv

Výraz původně používaný výhradně k popisu nápojů předpisovaných čistě k projímavým účelům. Nyní však znamená jakýkoli nápoj konzumovaný před jídlem za účelem povzbuzení chuti.

Appassimento

Je to prastará italská metoda výroby vína, která se používá např. při výrobě hutných, silných a suchých červených vín značky Amarone. Spočívá v tom, že se koncem září nebo začátkem října nejlepší sklizené hrozny suší na bambusových…

Archivní víno

Víno uváděné na trh nejméně tři roky po roku sklizně.

Aroma

Tento výraz by měl být opravdu omezený na svěží a hroznové vůně připomínající hrozny, spíše než na větší rozsah kompexností vína, které vznikají zráním v láhvi, pro které je vhodnější výraz buket. Výraz v jeho nejryzejším smyslu však není…

Aroma neupravené

Přehnané a zveličené ovocné aroma, připomínající ovocnou marmeládu, které může být přitažlivé v levném víně, určitě by však indikovalo nepřítomnost delikátnosti ve víně dražším.

Aromatické odrůdy révy vinné

Nejaromatičtější klasické odrůdy révy jsou Tramín, Muškát, Ryzlink a Sauvignon. Existuje mnoho výjimek, které potvrzují pravidlo, ale aromatické hrozny bývají všeobecně nejúspěšnější, jsou-li zpracovávány při nízkých…

Aromatizovaná vína

Vína, obvykle dolihovaná, bývají dochucená nejméně jednou, někdy však až 50-ti aromatickými substancemi a sahají od hořko-sladkých vermutů až po pryskyřičná vína typu retsina. K různým používaným bylinám, ovoci, květinám a dalším často méně…

Asti

Italské městečko severně od Janova známé výrobou šumivých vín firmy Cinzano.

Bag in Box

Bag in box tedy víno v krabici v dnešní době zažívá velký boom. Nejedná se tedy o klasické krabičáky s vínem neurčitého původu. V bag in boxu jsou především kvalitní vína, která jsou chráněna potravinářským foliovým sáčkem.…

Barrique

Je dubový sud o objemu 225 l (tato velikost má optimální poměr styku vína se dřevem) původně z Bordeaux. Používají se duby evropské nebo americké s výraznějším charakterem. Ve všech případech se jedná o dub bílý z rodu Genus Quercus. Z Evropy se…

Barva vína

Je závislá na odrůdě a mnoha biologických, pěstitelských i zpracovatelských faktorech. Mladá vína mívají barvu světlejší, starší bílá vína jsou sytější, žlutá až zlatavá, červená získávají hnědavý nádech. Nízká barva je označení pro příliš…

Barvířka

Pojem barvířka se označuje modrá odrůda révy vinné, jejíž bobule hroznů obsahují červeně zbarvenou dužninu i šťávu. Ostatní modré odrůdy mají šťávu bobulí bezbarvou a jen slupku modrou. Vína barvířek slouží k lepšímu zabarvení slabě červených…

Beaujolais

Francouzsky "božolé".Oblast v jižním Burgundsku s 18 000 hektary vinohradů a s produkcí asi 750 000 hl vína za rok. Vína z této oblasti jsou poměrně lehčí, avšak velmi příjemná. Pod označením BEAUJOLAIS se dodává i na náš trh červené…

Bezduché víno

Víno postrádající ducha, tj. víno bez vůně, s nedostatečným množstvím alkoholu, bez extraktu, zkrátka ploché, nezanechávají žádný dojem.

Bezvýrazné víno

Víno, kterému chybí odrůdový nebo jakýkoliv jiný výraz-víno bez dostatku vonných látek i extraktu. Stojí o něco výše než bezduché víno

Běžný ročník

Běžný ročník nebo rok produkuje relativně lehká vína. Není to žádný velký ročník, ale také nikoli nezbytně vyloženě špatný.

Bio-dynamický

Při výrobě vín bio-dynamickým způsobem se réva pěstuje bez pomoci chemických nebo synetických postřiků či hnojiv a kvašení probíhá s přírodními kvasinkami a s minimálním použitím filtrace, oxidu siřičitého a chaptalizace.

Bodega

Španělský ekvivalent pro sklep nebo vinařskou firmu.

Botrytické hrozny

Doslova "plesnivé hrozny", ale výraz se všeobecně používá pro hrozny napadené plísní botrytis cinerea.

Bouquet

Označení pro jakostní vína s přívlastkem neboli predikátní vína v Německu a v Rakousku, která se nesmí doslazovat řepným cukrem (dle obsahu přírodního cukruse dělí na Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a…

Nahoru