Výroba kávy

 

Historie kávy se ztrácí v různých legendách a příbězích, a tak vytváří tajemnou atmosféru, která dokonale doplňuje její jedinečnou chuť. Počátek těchto legend a samotná historie kávy sahá až do 7. století a zavádí nás do Etiopie. Tamní Pastýř Kaldi zjistil, že se jeho kozy po požití červených plodů potulovaly plné energie, dokonce i během noci. Byl zvědavý, a tak zanesl semena do jednoho kláštera, kde byla opražena, rozdrcena a rozmíchána ve vroucí vodě. Tak vznikl nápoj, který pomáhal mnichům bojovat proti spánku během nočních modliteb. Vznikl nápoj potěšení. Vznikla káva.

Později byla káva rozšířena do Evropy benátskými kupci. Na počátku 17. století se tak stala velmi oblíbeným nápojem básníků, spisovatelů a obchodníků. Dnes se z luxusního produktu určeného pro pár vyvolených, stala káva potěšením, které si mohou dovolit všichni, aniž by však ztratila svou ušlechtilou podstatu, díky které proslula po celém světě.

SKUTEČNÝ MILOVNÍK KÁVY SE NESPOKOJÍ S TOU, KTEROU MU NABÍZÍ NEJBLIŽŠÍ BAR, ALE HLEDÁ PRO SEBE VŽDY JEN TO NEJLEPŠÍ. Každá káva má své typické aroma, které je ozvěnou historie jeho země. Dersut se rozhodl vyhovět svým nejnáročnějším zákazníkům. Káva Dersut pochází z jednotlivých plantáží, které si i v průběhu času zachovávají jasně definované a nenapodobitelné vlastnosti, čímž umožňují výrobu jedinečné pražené kávy, kterou vždy rozeznáte od ostatních. Káva Dersut je určená skutečným znalcům kávy.

VYRÁBĚT KVALITNÍ SMĚSI, ZNAMENÁ VĚNOVAT VELKOU POZORNOST KAŽDÉMU KROKU

 

Výběr

K prvnímu výběru dochází hned na počátku - po sběru bobulí a následném odstranění cizích těles, jako jsou listy, kameny a hlína, se vyloupou kávová zrna nacházející se uvnitř a dužina se oddělí od pergamenové slupky, tedy blány, která zrna pokrývá. Vyjmutí plodů se provádí dvěma způsoby. Pokud se provádí nasucho, mluví se o „přírodní kávě“, pokud se provádí mokrým způsobem, řeč je o „prané kávě“.

Přeprava

Zelená káva, která se získá pečlivým čištěním a výběrem, je vyvážena do celého světa. Aby se dostala do Conegliana, kde se odehrává celá výroba, musí káva absolvovat dlouhou cestu. Obvykle přijede ve velkých polypropylenových pytlích o hmotnosti 600 kg, kterým se říká „žoky“. Kromě balení do tradičních jutových nebo sisalových pytlů může být surová káva navíc nakládána i volně přímo do kontejnerů.

Pražení

Zelená kávová zrna jsou upravována pražením/sušením, při kterém dojde k chemicko-fyzikální transformaci, která zvýrazní jejich organoleptické vlastnosti – tedy ty, které lze hodnotit lidskými smysly (vůně, chuť,..). Dersut si zvolil systém odděleného pražení jednotlivých druhů pocházejících z jediné oblasti. Každá dávka kávy vyžaduje jinou teplotu a dobu pražení. Pražením, ke kterému dochází při teplotách mezi 190° a 230°C, se zelená kávová zrna transformují v lehčí, hnědá a voňavá zrna. V této fázi dochází ke karamelizaci cukrů a karbonizaci celulózy, stejně tak vznikají i prchavé sloučeniny, díky kterým má káva praženou příchuť. Po dosažení předpokládaného stupně pražení je káva vzduchem ochlazena, aby se uchovala její chuť a organoleptické vlastnosti, a následně odsáta vzduchovým zařízením, „odstraňovačem kamene“, aby se odstranila těžká cizí tělesa.

Vytváření směsi

Jednotlivé druhy surové kávy jsou uskladňovány v oddělených prostorách, aby se uchránila jejich odlišná podstata a aroma. Až následně jsou smíchány ve zvláštním mísícím zařízení s otočným bubnem v různém poměru jednotlivých druhů, a tak se vytváří různé firemní směsi. Každá z nich je firemním pokladem, protože u ní bylo dosaženo harmonické rovnováhy mezi všemi složkami, která podtrhuje její charakteristické vlastnosti.

Balení

Každá směs je uskladňována v samostatném silu a před vložením do sáčku nebo do cívky projde chráněnou linkou, aby byla zachována kvalita. Tato trasa prochází uzavřenou trubkou bez světla s vhodným ovzduším, vlhkostí a teplotou. D9ky tomu k vám káva doputuje v té nejvyšší možné kvalitě.

LIMU

Hořká, kyselá a sladká chuť se spojují v této kávě, pocházející z Etiopie, která okouzlí svým jasmínovým a citrusovým nádechem.

SANTOS

Ideální po obědě, tato brazilská káva má měkkou a plnou chuť, která zanechává v ústech chuť čokolády.

SALVADOR

Díky nízkému obsahu kofeinu je tato „arabica“ vhodná i večer; její chuť je jemná a lehce kořenitá.

100% biologická směs 100% arabica,
 aby uspokojila chuťové pohárky, ale nejen je.

Proč biologická káva? Odpověď je jednoduchá a hned ji naleznete u zákazníka. Caffé Bio Dersut se zrodila proto, aby naplnila potřeby spotřebitele, který je stále informovanější a pozornější nejen pokud se jedná o chuť, ale i o životní prostředí.

POZORNOST VĚNOVANÁ KAŽDÉMU DETAILU,
 JAKO VŽDy

Caffé Bio Dersut získala biologický certifikát Bios. Tento kontrolní a certifikační orgán, který je aktivní od roku 1999, má autorizaci Ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. Tento certifikát osvědčuje soulad s ekologickým způsobem produkce, jak je definován v nařízení ES 834/2007, a stejně tak i s dalšími veřejnými i soukromými, italskými i zahraničními normami.
Jednodušeji se dá říci, že vybraná zrna Caffé Bio Dersut pocházejí z certifikovaného ekologického zemědělství, především ze Střední a Jižní Ameriky, a ve všech fázích zpracování jsou dodržovány zásady certifikované ekologické produkce. Všechna zrna jsou vyprodukována, upražena a uskladněna ve zvláštních zónách, ve kterých se provádějí přísné kontroly.

Caffé Bio Dersut je díky pěstování, které předvídá používání přírodních hnojiv a přírodní ochranu před parazity, například prostřednictvím ekologického boje nebo s pomocí dalších rostlin, které jsou schopné potírat možné nemoci, bez pesticidů.
To znamená, že tento produkt chrání přirozenou úrodnost
půdy a zabraňuje znečišťování životního prostředí.