Zrození Prosecca

Reforma Prosecca začala v roce 2010. Konsorcium pro ochranu DOC bylo schopno přinést novou legislativu. Dnes se mohou nazývat Prosecco a nést pečeť kvality DOC nebo DOCG pouze vína z chráněné vinařské oblasti podél řeky Soligo. To znamená, že všechna často extrémně špatná levná vína, z nichž některá nebyla v Itálii ani lahvována, dnes již nesmějí nést jméno Prosecco.

Jde o velký krok k tomu, abychom spotřebitele přesvědčili, že Prosecco není jen italské perlivé víno nebo šumivé víno. Prosecco je mnohem více. Je to víno, které se obvykle vyrábí jako šumivé víno (spumante), z odrůdy, která se dříve nazývala Prosecco (pojmenovaná podle friulské vesnice, ze které byla réva původně „exportována“ do Valdobbiadene) a nyní byla oficiálně přejmenována na “ Glera".

Kvalita produktů, které jsou dnes označovány jako Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG, se jasně vymyká všem produktům, které se dříve nazývaly Prosecco a dnes se jim dává pouze „Secco“, „Glera“ nebo různé fantasy názvy. Samozřejmě stále existují rozdíly v kvalitě od výrobce k výrobci, které jsou způsobeny obvyklými faktory, jako je vinná réva, půda, počasí, vinifikace atd. Označení DOC a DOCG vymezují pěstební plochu do různých zón. Existují například DOC Prosecchi, které jsou výrazně kvalitnější než ty, které mohou nést pečeť DOCG. Existují výrobci, kteří stále vyrábějí „

 

Přečtěte si něco o procesu výroby Prosecca zde:

Sklizeň: jeden z nejdůležitějších momentů, které ochranné konsorcium provází od začátku. Měří se stupeň zralosti hroznů. Pěstitel vína obdrží závěrečnou radu a na společné schůzce s výrobci vína se rozhodne o zahájení sklizně v různých oblastech.

Lisování: Po přivezení ručně sbíraných hroznů z různých vinic do sklepa začíná zpracování lisováním hroznů. Používají se sofistikované stroje, které velmi šetrně působí na hrozny velmi nízkým tlakem, takže z dužiny hroznů je extrahován pouze tzv. volný mošt. Podle ustanovení ochranného konsorcia lze ze 100 kilo hroznů získat maximálně 70 litrů vína.

Degumování: Po lisování zakalený mošt odpočívá v chlazených (5-10°C) ocelových tancích. Asi po 10-12 hodinách se kaly usadí na dně nádrže, čistý mošt se odsaje a může začít fermentace.

Vinifikace: Pomocí kvasinek se mošt fermentuje na víno. Tento fermentační proces obvykle trvá asi 15-20 dní a probíhá v ocelových tancích, které jsou udržovány při konstantní teplotě 18-20ºC. Hrozny se zpravidla rozšiřují samostatně podle lokalit.

Verze: Pokud je základní víno čiré, to znamená zcela vyčeřené, lze zahájit druhé kvašení. Pro spumante nyní víno spočívá na kvasinkách ve speciálních fermentačních tancích, aby se mohla tvořit kyselina uhličitá (Metodo Martinotto nebo Charmant). Styl, chuť a zkušenosti enologa nyní hrají zásadní roli. Po přesném prozkoumání a degustaci základních vín se různé vrstvy smíchají, to znamená, že se spojí a vytvoří seskupení: základní vína, která se dříve uchovávala odděleně podle původu, doby sklizně a vlastností, se nyní mísí v určitém poměr k sobě navzájem. To se provádí pro dosažení dokonalé harmonie mezi komponenty.

Jen výjimečně je Prosecco k dostání jako tzv. single site víno, jehož hrozny mají již na vinici nezaměnitelný styl nebo se vyznačují dokonalou vyvážeností.

Spumante (šumivé víno)

Spumante (šumivé víno/šumivé víno) plně vyjadřuje živý a rozhodný charakter Prosecca. Kromě původní verze Extra Dry dnes spousta výrobců vyrábí i Brut, který je na výrobu trochu náročnější. Zatímco u Extra Dry se druhé kvašení přeruší, aby se získal nízký zbytkový cukr 12-20 gramů na litr, u Brut se místo toho kvašení pokračuje téměř až do konce, takže je výrazně sušší, poněkud hořký, s maximální obsah zbytkového cukru 15 gramů na litr a je mnohem elegantnější u špičkových výrobců.

Brut

Brut je nejmodernější z typů Prosecco a těší se velkému mezinárodnímu úspěchu. Vyznačuje se bohatší vůní citrusových a rostlinných tónů, doplněných příjemným nádechem chlebové kůrky, spojené na patře do krásného, štiplavého chuťového zážitku. Jeho jemná perleť zajišťuje dlouhotrvající chuť a zanechává čisté patro, díky čemuž je tento spumante ideální přílohou k jídlu.

Měl by se podávat vychlazený na 5-7°C a chutná skvěle jako aperitiv a se všemi předkrmy na bázi ryb a zeleniny, mořských plodů a ryb, pečený v troubě nebo, jak je v pěstitelské oblasti zvykem, si ho můžete vychutnat s celé menu.

Extra suché

Extra Dry je „klasické“ Prosecco, které kombinuje aroma odrůdy hroznů s intenzitou chuti zdůrazněnou bublinkami kyseliny uhličité. Jeho barva je jasně slámově žlutá, která je ještě živější díky perlení. Jeho vůně je svěží a bohatá na ovocné tóny, jablko a hrušku s tóny citrusových plodů, které přecházejí do květinového buketu. Na patře je víno jemné a díky poměrně přítomné kyselince zároveň suché.

Je to optimální aperitiv a podává se nejlépe při teplotě pití 5-7°C. Hodí se jako příloha k zeleninovým polévkám a mořským plodům, těstovinovým pokrmům s jemnými masovými omáčkami, smetanovému sýru a bílému masu, zejména drůbeži.

oblast prosecco-min