Historie značky Dersut

OD ZALOŽENÍ FIRMY

Od roku 1949 převzala hraběcí rodina Caballini ze Sassoferata malou pražírnu kávy, která v té době fungovala pouze 2 roky - Dersut Caffè z Conegliana.

V letech krátce po druhé světové válce byla káva velkým luxusem, který si mohlo dovolit pouze „pár vyvolených“. Právě nedostupnost kávy se pro rodinu Caballini stala tím největším motorem v rozvoji svého podniku. Díky svému obchodnímu duchu, pro který byla kvalita výrobků na prvním místě, firmu rok po roce stále více rozšiřovala. Hlavními styčnými body byly pro italskou firmu s kávou Benátsko, Trentino Alto Adige a Furlánsko. V roce 1954 bylo založeno seskupení pražíren kávy oblasti Triveneto, jejíž je Dersut zakládajícím členem. Toto seskupení je dodnes aktivní a v roce 2015 se rozšířila do celé Itálie.

FIRMA V NOVÉM TISÍCILETÍ

Poslední dvě desetiletí jsou pro firmu lety inovace. V roce 2002 byla otevřena první Bottega del Caffè Dersut a v následujících letech vznikly po jejím vzoru další typologie firemních kaváren: Italiana Caffè a Giornale&Caffè

V roce 2012 pak byla na trh poprvé uvedena káva Caffè Light - odparafinovaná stravitelná káva, která se stala naprostou jedničkou v prodeji a klenotem firmy.
V roce 2010 bylo otevřeno Muzeum kávy v Coneglianu, které se věnuje historii firmy, oboru a města.

RODINA GIANFRÉ

Byla to Elisabetta Gianfré, manželka hraběte Vincenza Caballiniho ze Sassoferrata, kdo chtěl převzít firmu Dersut Caffè z Conegliana Veneta a přeměnit ji ve společnost, která bude mít v budoucnosti úspěch. Zájem o tento obor je rysem rodiny: otec Luigi obchodoval se surovou kávou v Terstu, zatímco bratr Armando byl ve stejném městě majitelem Excelsior Industria Caffè Torrefatto. Tyto dvě firmy, které jsou obě do dnešní doby rodinnými společnostmi, spolu během let plodně spolupracovaly a staly se styčným bodem pražíren v oblasti Triveneto.

RODINA CABALLINI ZE SASSOFERRATA

Vincenzo Caballini ze Sassoferata, mladý muž s prestižní funkcí ve společnosti Fiat v Terstu, se v roce 1949 přestěhoval do Conegliana s manželkou Elisabettou, aby si splnili sen řídit pražírnu. Díky jemu dosáhla firma Dersut prvních úspěchů na trhu, takže mu byl pro jeho projevené průmyslové schopnosti
v roce 1960 udělen titul Rytíře Italské republiky za zásluhy.

V sedmdesátých letech vstoupil do firmy i syn Giorgio, který je současným jednatelem, a po něm v devadesátých letech i Lara, vnučka zakladatele, která mu pomáhá s řízením firmy. I doktorka Giulia, mladší dcera hraběte Giorgia, se připravuje na vstup do firmy. Historie firmy Dersut je historií tří rodinných generací a bude pokračovat i v příštích desetiletích.